Rood blauwe Rietveld stoel

Rietveld stoel / Red and Blue Chair

De Rietveld stoel, die ook wel bekend staat als de Rood-blauwe stoel of de Red and Blue Chair, is door Gerrit Rietveld ontworpen in 1918. Tot op de dag van vandaag wordt de Rietveld Stoel nog geproduceerd. Sinds 1971 zijn de rechten voor de stoel van de Italiaanse meubelfabrikant Cassina. Rietveld liet zich voor het ontwerp van deze stoel inspireren door de stroming “De Stijl”, de kunststroming waardoor ook Mondriaan zich liet inspireren.

Kenmerken van de Rietveld stoel

Rietveld bracht met de Rood-blauwe stoel de traditionele armstoel terug tot een minimalistisch ontwerp van 13 vierkante beukenhouten latjes en een triplex zitting en rugleuning. De latten zijn met elkaar verbonden door middel van in totaal 16 ronde beuken pennen. De zitting en rugleuning zijn op de latjes gespijkerd. De eerste exemplaren waren onbeschilderd en van een donkere kleur hout geproduceerd. Later leverde Rietveld zijn Rietveld stoel ook in andere kleuren. De stoel zoals de meesten van ons hem kennen in de kleuren rood, blauw, geel en zwart is pas vanaf ongeveer 1923 door Rietveld geproduceerd. Het mag duidelijk zijn dat Rietveld zich door de werken van Piet Mondriaan heeft laten inspireren voor deze meest bekende kleurstelling en stijl.

Rietveld in zijn prototype Rietveld stoel
Op de foto is te zien dat het prototype waar Gerrit Rietveld in zit nog is voorzien van zijschotjes die uiteindelijk in het definitieve ontwerp zijn weggelaten.

Productie van de Red and Blue

Rietveld wilde kwalitatief goede producten leveren die door de arbeiders gemakkelijk te produceren waren. Het goed doordachte ontwerp gaf de Rietveld stoel niet alleen stevigheid, het zorgde er ook voor dat de stoel machinaal kon worden geproduceerd. Hierdoor werd de stoel ook bereikbaar voor een groter publiek. De stoel was verkrijgbaar als een goedkope, machinaal geproduceerde, versie. Ook was er een duurdere versie te koop die door handmatig werd geproduceerd door de assistenten van Rietveld zelf. De handgebouwde Rietveld stoelen zijn niet helemaal maatvast. Ze zijn door de jaren heen in verschillende afmetingen gebouwd. Sinds 1971 wordt de stoel machinaal geproduceerd bij Cassina, een Italiaanse producent van exclusieve designmeubelen.

De Stijl

Toen Rietveld de Rietveld stoel ontwierp wist hij nog niet dat juist zijn stoel één van de meest sprekende kunstvoorwerpen zou worden voor de kunststroming “De Stijl”. Toen  Rietveld de stoel ontwierp was hij nog geen lid van deze kunstbeweging. Pas in 1923, toen de stoel de befaamde kleuren kreeg en hem publiceerde in het tijdschrift “De Stijl”. De foto in het tijdschrift werd voorzien van het commentaar dat de stoel een een voorbeeld was van “abstract-reële beeldhouwkunst in het nieuwe interieur”.

Wil jij een Rietveld stoel in je interieur?

Het origineel wisselt bij Sotheby’s voor meer dan $ 28.000,- van eigenaar. Wil je een nieuwe door Cassina geproduceerde stoel kopen, dan betaal je bij Rietveld Originals (Spectrum) € 2215,- voor een nieuwe stoel. Heb je het budget niet ter beschikking voor het origineel, dan kan je de rood blauwe Rietveld stoel zelf maken met behulp van het boek  “Rietveld meubels om zelf te maken”. Je kunt het boekje via deze link kopen bij Bol.com.

Koop bij bol.com